KAYAKCRAZY

kayakcrazy

KAYAKCRAZY – Az őrült magyar

Varga J. Richárd vagyok . Igen, én vagyok az az “őrült magyar”, aki Norvégiából hazakajakozott a Szigetközbe! 🙂

Ezt a jelzőt akasztották rám norvég ismerőseim, mivel számukra értelmetlen, őrült, számomra elengedhetetlen kalandokat vittem véghez egyedül. Kezdetben csak CrazyRic-nek hívtak, míg képbe nem került a tengeri kajak. Megszületett KayakCrazyRic. Amikor csak tehettem, és amikor nem volt más választásom, mindenhova kajakkal utaztam és utazok. Legyen az kajakpóló edzésről 100 km autóút után még 4 km hazaevezés akár januári éjjeleken is, mínusz 10 fokban a Norvég-tengeren, vagy egy 2 napos kajak tanfolyam lezárásaként nyílt vízi, tengeri haza evezés a 25 km-re lévő szigetre, ahol éltem. Ne is beszéljünk az 5000 km-es hazaköltözésről.  😀
Kajak őrült? Őrült kajakos?  Szimplán KAYAKCRAZY!
Természet rabságában

Gyermekkorom óta vonzódtam a természethez,  a hegyekhez, vizekhez, vadon élő állatokhoz. Horgásztam, túráztam, hegyet másztam, majd 2007-ben kerültem Norvégiába, ahol a szinte érintetlen vadon  rabul ejtett.

Szeretem az egyszerű dolgokat. A mai felgyorsult világban mindenki rohan, túlpörgeti, túlkombinálja az életét, nem képes megállni és élvezni azt, és a természet nyújtotta szépségeket.

2013-ban megfertőzött a tengeri kajakozás. Mintha egy másik dimenzióba kerültem volna… Amikor vízen vagyok, megszűnik minden más, a gondok elillannak, csak a pillanat van, a víz és én. Olyankor érzem magam igazán az elememben.

Elvégeztem a Norvég Evezős Szövetség (NPF) alapfokú tengerikajakos tanfolyamát, rá pár hétre pedig már az eszkimó forduló tudásával a zsebemben vágtam neki szólóban a horvátországi Rab-sziget körbeevezésének, mintegy edzés képpen az azt követő 4 napos Spitzbergák kajak túrára.

Annyira megfogott a kajakozás nyújtotta szabadság, hogy tovább lépegettem a ranglétrán. Emellett kitérőt tettem más kajaksportok, mint a kajakpóló és a szörfkajakozás világában. A tanfolyamok mellett e három sport nagyon gyorsan fejlesztette technikai tudásomat .

KayakCrazyRic kajakpóló edzésen
kayakcrazy

KayakCrazyRic kajakszörfözik

2015-től tengeri túra vezetőként  dolgoztam a Lofoten-szigeteken… emellett amikor csak tudtam egyéni túrákon  és expedíciókon vettem részt.

Az én kajakparadicsomom.

Jövőképem:

Most több ezer km-rel a hátam mögött arra vállalkozom, hogy tapasztalataimat másoknak is átadjam, valamint biztonságos túrákat szervezzek és vezessek tengeren és  hazai vizeken. Szeretném, ha másoknak is lehetősége lenne átélni a kajakozás nyújtotta felszabadító érzést.

Lehetőséget kívánok nyújtani egyéni VIP – tanfolyamok és túrák, csapatépítő túrák lebonyolítására. Akit pedig érdekel, belekóstolhat, és részt vehet legközelebbi expedícióim néhány szakaszán.

A célom, hogy egy olyan vizitúra kultúrát ismertessek meg veletek, ahol nem az a legfontosabb, hogy milyen és mennyi sört pakolunk be a túrára, hogy mekkora JBL-t vigyünk ki a természetbe, hogy mekkorát bulikázzunk, hanem hogy a természet szépségeit csendben megcsodálva töltődjünk fel energiával, lássunk állatokat, különleges növényeket, látványos helyszíneket. Vallom, hogy mindennek megvan a helye, viselkedjünk úgy, ahogy az oda illik.

Főbb kajakos teljesítményeim :

2013 Rab-sziget körbe evezése

2013 Spitzbergák 4 napos kajaktúra

2014 Lofoten -szigetek Nyugati Part szóló evezése

2015 Dél-Grönland 10 napos duo Expedíció

2018 Portugál szörfkajak túra

2018 Scandinavian Open kajakszörf bajnokság

2019-ben hazaeveztem a Lofoten szigetektől a Szigetközig : Endurance Mission Paddling Upstream

KayakCrazyRic úton hazafelé a Sark-körnél.
KayakCrazyRic 5000 km-es hazaevezésen

2020-ban  az Endurance Mission Paddling Upstream projekt  folytatásaként  kitaláltam és  véghezvittem a Mosoni Upstream 1.0  teljesítménytúrát: 2 nap alatt árral szemben feleveztem a Mosoni -Dunán.

Ezen kívül hazai vizeken is eveztem. Legfőképp a Szigetközben és a Duna, Rába folyókon.

2021-ben párommal Kis Klaudiával az Endurance Mission Danube Upstream project keretében a Fekete-tengertől árral szemben feleveztünk a Dunán a forrásvidékig.

Endurance Mission Danube Upstream 2021 – Kis Klaudia & KayakCrazyRic ( Fotó: Sorin Pana)

Kis Klaudia és KayakCrazyRic a célban. Donaueschingen, a Duna forrása

Eddigi végzettségem:

NPF 3* tengeri kajaktúra vezető

NPF 2* kajakpóló

A KAYAKCRAZY csapatát 2021 óta erősíti párom Kis Klaudia.
KayakCrazy csapattag Kis Klaudia
Kis Klaudia a Szigetközben.
Talán elég annyit mondanom, hogy Ő az első nő, aki árral szemben felevezett a Duna torkolatától a forrásvidékig .
Kis Klaudia Dunadelta- Galac ( Fotó: Sorin Pana)

kayakcrazy