Moskenes-sziget körbeevezés:

Moskenes-sziget körbeevezés: Extrém kajakozás a Lofoten – szigetek  Vadnyugatján…

Résztvevők száma:4-6

A Moskenes-sziget körbeevezés kapcsán tudni kell:

2019-ben jött létre a Lofotodden Nemzeti Park,amely magában foglalja a sziget egész nyugati partját,amely rettegett kitett ,meredek sziklái miatt…rendkívül kevés hely van partra szállni. Kezdő kajakosoknak semmiképp nem ajánlott ez a túra. A gyorsan változó időjárás következtében könnyen változhatnak a viszonyok nagyon kellemetlenre,sőt veszélyesre. A hegyekről lezúduló szelek,a meredek sziklákról visszaverődő hullámok igazi rodeós viszonyokat generálnak. A strandokon ,vagyis az egyedüli  kiszállási pontokon gyakran keletkezhetnek 1-2 méteres szörfös hullámok,amelyek még a tapasztaltabb kajakosokat is meglephetik,ha nem voltak még hasonló helyzetben. Nem hiába nevezik evezős berkekben Vadnyugatnak.

Aki ide látogat,pillanatok alatt megtapasztalhatja a zord Észak fogalmát. Egyik percben akár 20fok  napsütés,a másikban borús,esős,szeles,5 fok. A nyári ruhát nyugodtan otthon hagyhatod!

Nekem ez hazai pálya,itt éltem,kajakoztam ,dolgoztam kajaktúra vezetőként évekig,szinte már helyinek számítok. Norvégul is beszélek…Sok olyan információval szolgálhatok,amivel más magyar túráztatók nem . Illetve segíthetek ügyeket intézni a helyiekkel. Ha nem beszélsz angolul, vagy norvégul,nehezen fogod magad megértetni.

1Euro = kb.10 NOK ( Norvég korona)

Moskenes-sziget körbeevezés menetrendje:

-1.Nap:
Egyéni kiutazás repülővel

Oslo-n keresztül Bodø városába , a repjegy augusztusban 250-380 Euro között mozog.

Bodø reptér-Bodø  kompkikötő :

Busz: kb.60NOK ( kb. 6 €)

Taxi: Kb.200NOK (kb.20€)

3 órás kompozás

Cél: Moskenes kompkikötő. Kb.150NOK ( kb.15€)/fő 

0.Nap:

Moskenes – Ramberg busszal. Kb.70NOK/fő ( kb. 7 €)

Találkozás Ramberg Strandon: Élelmiszerek beszerzése a túrára,ismerkedés egymással és a felszereléssel, próbapakolás

1.Nap:

Indulás előtt utolsó lehetőség bevásárlásra. Megkezdjük a túrát.

 Evezés Ramberg strandtól Kvalvika strandjára. Kb. 18-20km. Menet közben 2 megállási lehetőség van,az utolsó 9km-en nincs. Meredek sziklafalak mellett halad az útvonal,innen kezdve látványos,ám elszigetelt,tele veszélyforrásokkal.  Szinte zéró térerő,megállók csak 10km-enként a szörfös strandokon.

Nyugati part meredek sziklafalai

Ezen a szakaszon van néhány barlang,ahová kajakkal is beevezhetünk csendesebb viszonyok közt. Nem mindenki ismeri ezeknek a helyét,szerencsére én igen!  🙂

Éjszakázás: vadkemping a Kvalvika strandon,sátorban vagy a keményebbeknek a szabad ég alatt! Már ha világosban sikerül elaludni! Ne felejtsd el,ilyenkor nem megy le a nap!

Akinek marad feles energiája,azokkal felmászhatunk a Ryten csúcsára,ahonnan elláthatunk Rambergig,valamint kiváló kilátás nyílik a strandunkra madártávlatból. Ez a strand és csúcs az utóbbi időben nagyon felkapott lett,így szezontól függően elég sok turistával találkozhatunk.

2.Nap:

Tovább evezünk Kvalvika – Horseidvika : kb.10km 

 Majd kis szünet után Horseidvika-Bunesvika : kb. 8km

Mindkét strandról vannak trekking útvonalak a hágókra és néhány csúcsra is. Időjárás és a napi megtett táv viszonylatában lehetőség van barangolni kicsit. Bár a következő napra érdemes erőt tartalékolni.

Éjszakázás a strandon,sátorban.

3.Nap:

Ez egy erős evezős nap lesz, Lofoten Déli-csücskénél a Mosken nevezetű nagyon erős áramlattal is találkozhatunk.

Bunesvika- Refsvika : kb.20km

Refsvika – Moskenes: kb.20km.

Tervek szerint éjszakázás a moskenesi kempingben,sátrakban.

4.Nap:

Moskenes-Reine-Sund… 18-30km ( attól függően,mennyire teszünk kitérőt a Reinefjordban)

Lehetőség bevásárlásra Reine-ben,ha kimerült volna a kajatartalék.

Reinefjord , Moskenes-sziget
Reinefjord , Moskenes-sziget

Evezés a mesés Reine-fjordban  majd irány Sund,ahol az utolsó vadkempingezés vár ránk.

5.Nap:

Sund- Ramberg  kb.11km  Átevezünk a Sundstrømen nevezetű kis szoroson,ahol az árapály miatt akár 12km/h sebességgel is folyhat a víz,ha jól időzítünk,akkor előnyünkre! Egyébként árral szemben is lehet evezni, előttetek az élő példa!

Ramberg strandon fejeződik be a túránk. Éjszakázás a  kempingben. Búcsúest a strandon.

6.Nap :esőnap:

 Ember tervez,Lofoten végez! Az időjárás nagyon változékony! Az időjárás-előrejelzés függvényében előfordulhat hogy a napi távot növelnünk ill. csökkentenünk kell. Sőt,mivel ennyire előre nem láthatjuk az előrejelzést,azzal is számolni kell,hogy a biztonság miatt az útvonalat is módosítani kell. Ebben az esetben csillagtúrákat teszünk védettebb ,ugyanolyan látványos helyszíneken. Esetleg több trekkinggel. Az élmény mindenképp maradandó lesz!

Érdemes minimum egy,de inkább két plusz napot bekalkulálni. Ha tervek szerint haladhat a túra,akkor ezt a napot fel lehet használni trekkingre,: Vollandstinden,Reinebringen,egyéb csúcsokra,szörfözésre a közeli strandon vagy nézelődésre: Reine,Hamnøya,Å falvakban.

7-8.Nap:

Hazautazás egyénileg: Sajnos nem minden esetben van lehetőség egy nap alatt hazaérni!

Ramberg- Moskenes –busz kb.70NOK/fő

Moskenes-Bodø –komp : 150NOK/fő

Bodø-Oslo-Bp./Bécs –repülőgép lásd fent!

A Moskenes-sziget körbeevezés kaland ára:

865Euro + 430Euro felszerelés bérlés: összesen: 1295Euro/fő

Jelentkezés

Ami az árban benne van:

Túravezetés és a kajakfelszerelés( egyszemélyes tengeri kajak,evező,spicó,mellény, neoprén)  a túra idejére

Ami nincs benne:

– utazás a helyszínre: repülő,komp,busz,taxi… kb.355-485€ ( Minnél hamarabb rendeljük meg a repjegyet,annál nagyobb a lehetőség kedvezményesebb áron találni.)

– élelem

– szállás a kempingekben

– belépőjegyek fakultatív programok esetén

– kötelező utasbiztosítás,mely vizisportokat is fedez

Amit Szükséges magaddal hozni:

Lofotenen  az átlagos hőmérséklet nyáron 12 Celsius fok . Hozz megfelelő hálózsákot és ruhát.

 • Meleg ruházat( ajánlott a merinói gyapjú,esetleg a technikai műszálas ,de  a pamut ruházatot hagyd otthon), vízálló kabát és nadrág.
 • Kempingfelszerelés (sátor, hálózsák, derékalj, gázfőző ( megvásárolhatom a palackot  a túra előtt a helyszínen),edények.
 • Szárazzsákok ( hálózsák, tartalékruha és matracodhoz)
 • Elsősegély csomag,szükséges gyógyszereiddel
 • 10L-es viztartály( ajánlott a zsák típusú,amelyet könnyebb elpakolni a kajakban) 
Amit ajánlott magaddal hozni:
 • Túracipő
 • 5-6 napi élelem:   Ajánlott vákumcsomagolásos túrakaják,szárazkolbász,szalonna, zabpehely,szárított gyümölcsök és magvak,nyers marcipán,csokoládé…
 • A Moskenes-sziget térképe , ez általában megvásárolható Rambergben a boltban vagy a Turistainfo irodában.
 • fényvédő
 • Kalap, hogy megvédje magát a naptól, vagy sisak tengeri kajakozáshoz
 • Neoprén kesztyű ,Neoprén fejfedő,neoprén cipő
 • Bármi más amire szükséged van,és befér a kajakba!   Gopro kamera,vízálló tok mobilhoz,kamerához,napelemes töltő,powerbank…

Részvétel fizikai és mentális követelményei:

 • Megfelelő technikai tudás: biztonságos evezés ,mentés 1,5m-es hullámokban,8-10m/s szélben.
 • Megfelelő fizikai erőnlét,egészség! Kellően fittnek kell lenned,hogy 10km-t,vagy 2-3 órát is megállás nélkül végig evezz!
 • Kötelező utas-és balesetbiztosítás extrém sportokra
 • befizetett 50% előleg. A fennmaradó 50%-ot túra előtt 3 héttel kérem.

Hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket,még a kiutazás előtt érdemes lenne közösen eveznünk,akár a Szigetközben is, ahol összeismerkedhetnénk és közben felmérhetném a résztvevők technikai szintjét. Ennek a próbatúrának az árát visszatérítem, amennyiben részt veszel a Lofoten-túrán.

Ha nem vagy biztos a tudásodban,érdemes az alaptanfolyamot elvégezni nálam ! Természetesen ez nincs benne az árban,az külön fizetendő.Normál esetben 260 Euro/fő,ez függ a helyszíntől is!  (Lásd Tanfolyamok menüpont alatt.) Ha részt veszel a túrán,a tanfolyam árából kedvezményt kapsz! Bővebb infóért keress meg!

Amennyiben se a próbatúrán,se tanfolyamon nem veszel részt, a technikai tudásodról csak az utolsó pillanatban ,a helyszínen derül ki,hogy nem elegendő, úgy a többi résztvevő hátrányára az egész túrát módosítanunk kell ! Mindíg a leggyengébb tudású kajakos szintjéhez igazítjuk az útvonalat!

Ha valamilyen egészségügyi problémád van,azt mindenképp tudatnod illik ,hogy az esetlegesen felmerülő problémákat időben ,és megfelelően tudjuk kezelni. Ezeket az információkat bizalmasan kezelem.

A KayakCRTravel  által vezetett kirándulásokon való részvétel általános feltételei: